top of page

Stadion op Parking C komt opnieuw stap dichterbij


Grimbergen gaat de buurtweg op Parking C met een gerechtelijke regeling verkopen voor een half miljoen euro aan het Brussels Gewest. Daarmee staat de bouw van het nieuwe stadion een grote stap dichterbij. De gemeenteraad buigt zich vrijdag over het dossier. Prijs die Grimbergen krijgt: 557.400 euro.

Fractieleider Bart Laeremans (Vernieuwing): “Ghelamco daagde Grimbergen voor de rechtbank over ‘Buurtweg nr. 3' die dwars over Parking C loopt. Het bedrijf wil op die manier de verjaring laten vaststellen van deze weg, hoewel de gemeente bij herhaling aan Brussel had laten weten dat deze weg eigendom was van Grimbergen. De enige ‘normale’ manier om daarin verandering te brengen, was een procedure via gemeenteraad en provincie. Maar Ghelamco wilde via de rechter de forcing voeren. In eerste instantie leek het gemeentebestuur zich hier fel tegen te verzetten. Er was een sterk onderbouwde conclusie neergelegd bij de vrederechter, maar nu blijkt dat dit allemaal ‘pro forma’ gebeurde. Het schepencollege sloot met de stad Brussel heel recent een dading, waarbij de stad Brussel de weg opkoopt voor 150 euro per vierkante meter (557.400 euro in totaal). In ruil daarvoor zal Grimbergen ‘een uitspraak van de rechter benaarstigen’ waarbij de teloorgang van de buurtweg wordt vastgesteld.”

De dading staat ter goedkeuring op de agenda van de gemeenteraad van vrijdag. Laeremans: “Dit gebeurde zonder overleg met de oppositie. Het gemeentebestuur gaat dus door de knieën. Een belangrijk juridisch obstakel waarmee de bouw van het stadion sterk kon worden vertraagd en wellicht zelfs verhinderd, wordt hiermee weggegooid”, besluit Laeremans.

Serieuze compensatie

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V): “Als de vrederechter beslist dat de buurtweg moet blijven: dan is dat zo. Maar omgekeerd ook. Dan wil dat zeggen dat Grimbergen in dat geval niks in ruil krijgt. En nu hebben wij een dading afgesproken waarvoor we toch een serieuze compensatie krijgen. We willen niet met lege handen te komen staan.”

Lekken

Is een half miljoen euro verantwoord om een barrière te slopen voor de komst van het stadion? Mertens: “Ik merk dat er in dit dossier gelekt wordt en ik ga geen verdere verklaringen meer over afleggen. Op 29 juni doet de vrederechter een uitspraak”, aldus de burgemeester.

Eerste schepen Chris Selleslagh (Open VLD), die net als zijn partijgenoot Brussels minister Guy Vanhengel pro nationaal stadion op Parking C, is, was gisteravond telefonisch niet bereikbaar.

Groen verrast

Schepen van Milieu (en dus coalitiepartner) Eddie Boelens (Groen) is ‘not amused’ over de gang van zaken.

“Wij hebben met Groen toch 10,6 procent van de stemmen, maar we worden in dit dossier weggedrukt”, stelt Boelens vast.

De buurtbewoners staan alvast klaar voor een juridische procedureslag.


Featued Posts 
Recent Posts 
bottom of page